Quinoasushi met zure haring, rode biet en lamsoor
Ingezonden door Ann Demeyer, winnaar van de kookwedstrijd
__
Recept
Quinoa
- Spoel de quinoa af, breng het water aan de kook met de quinoa en laat gedurende 14 minuten onder deksel koken.
- Laat nadien afkoelen.
- Blancheer de lamsoor gedurende een 4-tal minuten en laat schrikken in ijswater.
- Houd een 50g apart voor de decoratie en voor de sushivulling.
- Mix de lamsoor in de Thermomix met 1dl extra vierge olijfolie tot een gladde massa.
- Meng de lamsoor met de quinoa, voeg de zeste en het sap van één limoen aan toe.
- Kruid met peper en zout.
- Neem een sushimatje, leg er een nori-vel op.
- Beleg het norivel met het quinoamengsel.
- Beleg de quinoa met een strook lamsoor (leg gerust een dubbele laag lamsoor).
- Beleg de lamsoor met gekookte rode biet.
- Snij één haringfilet in fijne strookjes en leg deze op de rode biet.
- Rol de sushi op met behulp van het sushimatje.
- Leg in de koelkast tot het serveren.
Vinaigrette van rode biet
- Mix één rode biet samen met 1dl appelsap.
- Verfris het mengsel met een scheutje chardonnay azijn en een flinke scheut goede olijfolie.
- Kruid eventueel met peper en zout.
- Snij de rest van de rode biet in fijne duxelle
Serveren
- Snij de sushi rol voorzichtig in stukken van 3cm breed.
- Leg 3 stukken sushi in het midden van een bord.
- Leg de duxelle van rode biet en decoreer met enkele blaadjes lamsoor.
- Druppel wat rode bietensap errond.
- Kruid indien nodig bij met peper en zout
__
Benodigdheden
Voor 4 personen
Quinoa
- 100g zwarte quinoa
- 2dl water
- 150g lamsoor
- olijfolie extra vierge
- peper en zout
- 1 limoen
- een halve rode biet gekookt
- 2 zure haringfilets
- enkele blaadjes lamsoor gestoofd
- 2 nori vellen
Vinaigrette van rode biet
- 1,5 rode biet gekookt
- 1dl appelsap
- chardonnay azijn
- olijfolie