Bavarois met zure haring en erwtjes

Ingezonden door Ann Demeyer, winnaar van de kookwedstrijd

_

Recept

_

Bavarois

  1. Blancheer de erwtjes in gezouten water gedurende 4 minuten, laat schrikken in koud water.
  2. Week de blaadjes gelatine in koud water
  3. Snij de pijpajuintjes fijn
  4. Snij de dille fijn
  5. Snij de filets van zure haring in kleine blokjes
  6. Meng de roomkaas en de zure room. Neem 2 eetlepels van het mengsel apart en warm op.
  7. Roer er 1 blaadje geweekte gelatine door.
  8. Voeg aan dit mengsel de pijpajuintjes, dille, de helft van de erwtjes en zure haring toe.
  9. Kruid met peper en zout naar smaak.
  10. Mix in de Thermomix de erwtjes met 0,5 l kippebouillon. Zeef indien nodig.
  11. Kruid met peper en eventueel zout.
  12. Verwarm de erwtencoulis en meng er 1 blaadje geweekte gelatine door.
  13. Wrijf de binnenkant van een steekvorm in met olijfolie.
  14. Stans met de vorm een rondje pumpernickelbrood. Dit vormt de basis van de bavarois.
  15. Vul de ronde vorm tot bijna bovenaan met het room/kaas mengsel met erwtjes en haring.
  16. Giet erboven een laatje erwtencoulis.
  17. Zet weg in de koelkast voor minstens 1 uur.

Crumble van pumpernickel

  1. Maal in de cutter 2 sneden pumpernickelbrood fijn.
  2. Meng met koffielepel verse boter
  3. Spreid op een bakmatje en laat op 150°C gedurende 45 minuten in de oven krokant worden

Coulis van dille

  1. Blancheer de dille in kokend water gedurende 1 minuut. Laat schrikken in koud water
  2. Mix de dille met 0,5 dl kippebouillon.
  3. Meng een eetlepel olijfolie door de coulie

Afwerking

  1. Plaats in het midden van een bord de bavarois van haring, decoreer met zalmeitjes.
  2. Druppel wat coulis van dille rond de bavarois en verstrooi wat crumble errond.
_

Benodigdheden

_

Voor 6 mini-bavarois

  • 150g erwtjes
  • 0,5dl kippebouillon
  • 2 blaadjes gelatine
  • 1/2 bosje dille
  • 2 filets van zure haring
  • 2 pijpajuntjes
  • 60g roomkaas
  • 60g zure room
  • pumpernickelbrood
  • 2 sneetjes pumpernickelbrood
  • 1kl boter
  • 1/2 bosje dille
  • 0,5dl kippebouillon
  • 1el olijfolie

Comments are disabled.